Dragi Pavlović: Ti to možeš uraditi za pola sata

Poštovani posjetioci Web stranice Udruženja Glosar,

Zovem se Dragi Pavlović i moje kolege su me zamolile da napišem kratak članak o jednoj pojavi koja mi smeta.

Radi se o vrlo zahtjevnim klijentima (najblaže rečeno).

U razgovoru sa vlasnikom jedne štamparije sam se šokirao kada sam shvatio koliko, u stvari, živimo slične živote i sa koliko sličnih (da ne kažem istih) problema se susrećemo.

On mi je ispričao da mu je klijent rekao otprilike: „Ma daj, hajde, uradi ti to (čitaj: odštampaj ti to) meni. Za tebe je to posao od pola sata.“

Meni se desilo da sam prije toga imao klijenta koji je rekao identičnu stvar za prevod koji sam mu trebao uraditi.

Pomislio sam u sebi: „Da, tačno je to, samo moj klijent svjesno i namjerno zaboravlja da sam četiri godine studirao jezik i da sam poslije toga morao dalje učiti da bih jednog dana zaista bio u stanju da tekst koji mi donese i prevedem za pola sata. Tog klijenta zanima samo rezultat, odnosno savršen prevod u roku.“

Pitanje: Kako će vlasnik štamparije vrhunski odštampati materijal ako nema vrhunske mašine za to?

Može se zgodno primijeniti i na prevodioce čija je „mašinerija“ slična, samo što je opipljiva u drugom smislu – u kvalitetu ponuđenog prevoda.

Dakle, kad idući put budete imali susret sa prevodiocem, upitajte se šta je sa vlasnicima štamparija, vlasnicima bilo kakve privatne medicinske ordinacije i svim drugim profesionalcima?

Kako oni uspijevaju kupiti opremu koja im je potrebna i sve ostalo što trebaju da bi obavljali posao na pristojnom nivou?

Pitanje za vas na kraju:

Šta ćete uraditi kada Vam dođe klijent i kaže: „Dobar dan, imam za Vas prevod koji mi treba biti gotov za pola sata.“?

Molim Vas da mi pošaljete Vaša razmišljanja na moju kućnu adresu elektronske pošte dragip@cob.net (ili možda na Web stranicu agencije Glosar tako da svi oni posjete stranicu vide ovaj tekst i mogu komentarisati direktno na toj Web stranici).

Puno Vam hvala svima unaprijed.

Srdačan pozdrav,

Dragi Pavlović

P.S. Zahvaljujem se svim dobrim osobama koje su odvojile svoje vrijeme i uložile napor da ovaj tekst na nešto liči i da bude objavljen na Internetu na našoj stranici. One znaju koje su.

About the Author

You may also like these